La teorització del fenòmen de la persistència retiniana farà que es construïsquen tota una sèrie de joguets basats en este fenomen. La persistència de la visió o retiniana, consistix en el fet que quan veiem una llum o un objecte il·luminat i mirem ràpidament a un altre costat, la retina reté una clara imatge de l'objecte que dura uns instants depenent de la intensitat de la llum.
El Thaumatrope (1825) , era una demostració del fenomen de la visió. Consistix en un disc amb un dibuix en cada cara i unes cordes en dos extrems de manera que al fer-ho rotar, si en una cara hi havia un pardal i en l'altra una gàbia es pot veure el pardal engabiat.
El Fenakistoscopio (1832) de Plateau, incorporava un disc mòbil de forma vertical. Sobre el disc hi havia una seqüència d'imatges que a través de ranures es podia veure una seqüència animada.

El Praxinoscopio (1876) d'Emile Reynaud, era igual que el zoòtrop però en el seu interior incloïa una sèrie d'espills que podien projectar la imatge sobre una pantalla aconseguint major nitidesa que el zoòtrop.